Pre-Test

Your Driving Test is around the corner, maybe days or even weeks. You're not sure what to expect or if your driving is up to test standard. Maybe you have failed before and you want an instructor to take a fresh look at your driving and give you valuable advice. Book a Pre-Test with Nolan Driving School

I will take you through every step of what to expect on your driving test and what the tester will expect of you. We will cover parking your car at the test centre, meeting your tester, the oral test, the vehicle and technical checks. We will then do the practical part of the test, intermingling and familiarising the test routes, recognising, assessing and correcting driving faults. We will practice the correct way to do the three pre-set manoeuvres - The Hill Test, The Turnabout Manoeuvre and The Reverse Manoeuvre. We will also practice the hand signals and take a look at the Driving Test Report Sheet (.pdf)

The lesson will be conducted in a relaxed and friendly manner. I am here to help you and answer any questions or concerns you may have about your driving test. At the end of the lesson I will provide you with excellent handout advice for you to recap your lesson at any time. The lesson will last approx 1.5 to 2 hours depending on traffic / road conditions.


Book a Lesson

Pre-Test - € 50 (approx 2 hours)
Car Hire for Test + Warm-Up Drive - € 80
12 EDT Lessons + logbook - € 320
Gift Vouchers Available

Show Me - Tell Me Driving Test Questions

1. Open the bonnet, identify where and how you would check the following:
A. Engine Oil Level
Identify dipstick, describe check of oil level against min/max markers which involves removing dipstick, cleaning with rag, then replacing and removing again to check and make sure level is between min and max markers. (remember you only describe and not actually do)
B. Engine Coolant
Identify high/low level markings on header tank or radiator filler cap and describe how to top up to the correct level when engine is cold, level should be above low and below high
C. Brake/Clutch Fluid
Identify reservoir and check level against high/low markings
D. Power Steering Fluid
Identify reservoir and check level against high/low markings
E. Windscreen Washer
Identify reservoir and check level against high/low markings
(remember all fluids should be above and min and below max and should be check once a week)

2. Tell me where you would find the information for the recommended tyre pressure for this car and how tyre pressure should be checked
Answer:
Manufacturers guide, use a reliable pressure gauge, check and adjust pressures when tyres are cold, don't forget spare tyre, refit valve cap


3. Tell me how you would check the tyres to ensure they have sufficient tread depth and that their general condition is safe to use on the road
Answer:
Check that there are no cuts or bulges and there is at least 1.6mm of tread depth across the central three quarters of the breadth of tyre and around the entire outer circumference


4. Tell me how you would check that the brakes are working before starting a journey
Answer:
Brakes should not feel spongy or slack, brakes should be tested as you set off, vehicle should not pull to one side


5. Show me/explain how you would check that the power assisted steering is working before starting a journey
Answer:
If the steering becomes heavy the system may not be working properly. Before starting a journey two simple checks can be made. Gentle pressure on the steering wheel maintained while the engine is started should result in a slight but noticeable movement as the system begins to operate, alternatively turning the steering wheel just after moving off will give an immediate indication that the power assistance is functioning


6. Tell me how you would check that the brake lights are working on this car
Answer:
Operate the brake pedal, make use of reflections in windows, garage doors etc. or ask someone to help


7. Tell me how you would check that the headlights and taillights are working (no need to exit the vehicle)
Answer:
Operate light switch (turn on ignition if necessary) as this is a tell me question there is no need to physically check the lights


8. Tell me how you would make sure your head restraint is correctly adjusted so it provides the best protection in the event of a crash
Answer:
The head restraint should be adjusted so the rigid part of the head restraint is at least as high as the eye or top of the ears and as close to the back of the head as is comfortable


9. Tell me how you would know that there is a problem with your anti-lock braking system
Answer:
Warning light on the dashboard should illuminate if there is a fault with the anti-lock braking system


10. Show me how you would check the directional indicators are working
Answer:
Applying the indicators or hazard warning switch and check functioning of all indicators, you may need to switch ignition on, do not start engine


11. Show me how you would check the horn is working
Answer:
Check is carried out by pressing the horn control, you may need to switch on but do not start the engine


12. Show me how you would check the parking brake (handbrake) for excessive wear, make sure you keep safe control of vehicle
Answer:
Apply foot brake firmly. Demonstrate by applying handbrake so that when it is fully applied it secures itself and is not at the end of the working travel


13. Show me how you would clean the windscreen using the windscreen washer and wipers
Answer:
Operate control to wash and wipe windscreen, you may need to switch ignition on but do not start engine


14. Show me how you would set the demister controls to clear the windows effectively, this should include both front and rear screens
Answer:
Set all relevant controls including fan, temperature, air direction / source and heated rear screen to clear windscreen and windows, engine does not have to be started for this demonstration


15. Show me how you would switch on the rear fog light(s) and explain when you would use them
Answer:
Operate switch (turn on dipped headlights and ignition if necessary) check fog light warning is on, explain when you would use fog lights - {In fog where visibility drops below 100 metres, you must switch fog lights off when visibility improves}


16. Show me how you would switch your headlights from dipped to main beam and explain how you would know the main beam is on while inside the car
Answer:
Operate the light switch (with ignition on) check with main beam warning light (usually blue)


Nolan Driving School
  • 1 Hour Lesson - € 29
  • 5 Lessons - € 135
  • 10 Lessons - € 260
  • 12 EDT Lessons + logbook - € 320
  • Pre-Test - € 50 (approx 2 hours)
  • Gift Vouchers Available
  • Car Hire for test + warm-up drive - € 80
Get 10%-30% off your motor insurance